CLARA SOLA (2021)

Den 40 år gamle jomfruen Clara lever i naturskjønne omgivelser i en costaricansk fjellandsby, sammen med sin overbeskyttende mor og en niese. Grunnet hennes spesielle væremåte og angivelig varme hender oppfatter lokalbefolkningen henne som en inkarnasjon av Jomfru Maria, og ved hjelp av entusiastisk markedsføring fra Claras mor strømmer de til for hjelp og velsignelse. Når denne påtvungne rollen kolliderer med en seksuell oppvåkning og lengsel etter løsrivelse og frihet, setter Clara i gang en intens kamp for sin egen frigjøring.

Den spennende debut-regissøren Nathalie Álvarez Mesén benytter seg av magisk realisme og naturmystikk for å tegne portrettet av en kvinne som kjemper for å unnslippe sin ekstremt kontrollerende mor. Dette gjøres med stemninger og dramaturgi som sitrer av hovedpersonens sterke og uforløste krefter. Førstegangsskuespiller Wendy Chinchilla Araya leverer en gnistrende rolletolkning av Clara. Resultatet blir en svært sterk og vakker helhet.

Clara Sola hadde sin verdenspremiere i Cannes, og høstet svært gode kritikker. I etterkant har den vunnet Nye Stemmer-prisen ved Film Fra Sør, samt hele 5 Guldbagger i Sverige: Beste film, Beste regi, Beste manus, Beste foto og Beste lyddesign.

«Trollbindende.»

– Variety

Omtale: Film Fra Sør

Originaltittel:Clara Sola
Produksjonsår:2021
Produksjonsland:Sverige, Costa Rica, m.fl.
Språk:Spansk tale, engelske undertekster
Spilletid:1t 46m
Regi:Nathalie Álvarez Mesén
Manusforfatter:Maria Camila Arias, Nathalie Álvarez Mesén
Medvirkende:Wendy Chinchilla Araya, Daniel Castañeda Rincón, Ana Julia Porras Espinoza
Foto:Sophie Winqvist
Produsent:Anne-Laure Guégan, Géraldine Sprimont, m.fl.
Distribusjon:Luxbox
Aldersgrense:15 år

Helene Aalborg

Film & feminisme siden 2010