MEDUSA (2021)

21 år gamle Mariana og venninnene er hengivne kristne korjenter på dagen – og en aggressiv vigilantegjeng på natten. De har alle vokst opp i en kristen menighet i Brasil, som har et spesielt fokus på kvinnens rolle: Du skal være ren og ukysset, ta vare på utseendet ditt, være varm og imøtekommende, be mye og høflig vente på at en flott og gudfryktig mann ber deg om å bli hans kone. Da er livsmålet ditt nådd og du er sikret et godt liv.

For Mariana og de andre blir det store fokuset på å være perfekt etter hvert så altoppslukende at de bestemmer seg for å ta saken i egne hender, inspirert av en grusom vandrehistorie i menigheten. Skjult bak hvite masker tar de til gatene på jakt etter jenter som ikke lever opp til de samme idealene, for å utøve sin dom og straff på disse synderne. Men hva gjemmer seg bak jentenes egne, dydige fasader?

Medusa er en overraskende og fantasifylt spenningsfilm som følger hovedpersonen Mariana fra en skummelt dedikert meninghetsjente og ut på ville veier. Den er drømmende, provoserende og føles som et friskt pust. Se for deg en religiøs coming of age-film med innslag av forskjellige horrorelementer.

Filmen har blitt vist på en rekke festivaler verden rundt, og ved Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i januar 2022 vant den både hovedprisen og festivalens «Faith in Film»-pris. Les juryenes begrunnelser her.

Kathinka Wang

Originaltittel:Medusa
Produksjonsår:2021
Produksjonsland:Brasil
Språk:Portugisisk tale, engelske undertekster
Spilletid:2t 7m
Regi:Anita Rocha da Silveira
Manusforfatter:Anita Rocha da Silveira, Érica Sarmet
Medvirkende:Mari Oliveira, Bruna Linzmeyer, Thiago Fragoso
Foto:João Atala
Produsent:Marya Auad, Vania Catani, Tarcila Jacob
Distribusjon:Best Friend Forever
Aldersgrense:15 år

Helene Aalborg

Film & feminisme siden 2010