THE EARTH IS BLUE AS AN ORANGE (2020)


I den utsatte Donbas-regionen øst i Ukraina bor alenemoren Anna og hennes fire barn i 2020. Lokalsamfunnet består så godt som utelukkende av kvinner og barn, i tillegg til noen mannlige soldater og tanksene deres i gatene.

Mens verden utenfor i økende grad preges av bomber og kaos, bevares dette familiehjemmet som en trygg havn full av liv og lys. Alle i familien deler en dyp kjærlighet for film, og de får en idé om å lage en film om sine egne liv i løpet av krigen. Gjennom dokumentarfilmskaper Iryna Tsilyk og hennes team kommer vi tett på familien og deres kreative prosess mens de lager sin egen film. Slik stiller dokumentaren spørsmål rundt hvilken rolle filmens magiske verden kan spille for folk som gjennomlever katastrofale og traumatiske hendelser. Hvordan kan man skildre krig med fiksjon? For Anna og barna hennes er bearbeidelsen av traumer til kunst en essensiell metode for å bevare sin egen menneskelighet.

The Earth is Blue as an Orange vant og var nominert til en rekke internasjonale festivalpriser da den ble lansert i 2020, deriblant Sundance, Berlinalen og Reykjavik Filmfestival. Filmen er ikke tidligere vist i Norge.

Originaltittel:The Earth Is Blue as an Orange
Produksjonsår:2020
Produksjonsland:Ukraina, Litauen
Språk:Russisk tale, engelske undertekster
Spilletid:1t 14m
Regi:Iryna Tsilyk
Manusforfatter:Iryna Tsilyk
Medvirkende:Ganna Gladka, Stanislav Gladky, Anastasiia Trofymchuk
Foto:Yuri Gruzinov, Vyacheslav Tsvetkov
Produsent:Anna Kapustina, Giedrė Žickytė
Distribusjon:CAT&Docs
Aldersgrense:12 år

Helene Aalborg

Film & feminisme siden 2010