TROND GISKE – MAKTA RÅR (2021) – Med panelsamtale


Dette er historien om da #metoo for alvor kom til Norge, fortalt via en av Norges mest innflytelsesrike politikere gjennom flere tiår.

Trond Giske – Makta rår er trolig en av de mest unike norske dokumentarene du vil se i år. Den endte nemlig et helt annet sted enn filmskaper Håvard Bustnes selv hadde trodd. Det startet som en dokumentar som skulle vise Giskes gylne comeback til politikken i kjølvannet av #metoo-anklagene. Underveis i innspillingen dukker det imidlertid stadig opp nye utviklinger i saken, som gjør at Bustnes etter hvert legger om hele løpet for historien.

Dokumentaren forteller ikke bare historien om Giskes liv og virke i etterkant av det som kan kalles Norges største og mest omtalte #metoo-sak, men gir oss innblikk i hva som skjedde da metoo for første gang kom på den nasjonale agendaen i Norge. Vi ser hvilke konsekvenser det hadde for de som turte å stå frem – og hvilke konsekvenser det ikke hadde for de som sitter i de riktige maktposisjonene, om bagatellisering, fortielse og hvordan henholdsvis norsk politikk og norske medier håndterte saken.

Kathinka Wang

Panelsamtale

Umiddelbart etter filmen vil det bli en panelsamtale om strukturene og ukulturen som gjør at tilfeller som Giske- og Enoksen-sakene kan få vokse fram i norsk toppolitikk. Hva har det norske samfunnet egentlig lært etter #metoo? I panelet sitter Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen, tidligere Sp-politiker Hilde Lengali og førsteamanuensis ved OsloMet Anja Sletteland. Samtalen ledes av festivalsjef Helene Aalborg.

Originaltittel:Trond Giske – Makta rår
Produksjonsår:2021
Produksjonsland:Norge
Språk:Norsk tale, ingen undertekster
Spilletid:1t 41m + panelsamtale
Regi:Håvard Bustnes
Manusforfatter:Håvard Bustnes
Medvirkende:Trond Giske, Håvard Bustnes
Foto:Karl Erik Brøndbo, Øystein Eldholm, Åsmund Hasli, Viggo Knudsen
Produsent:Håvard Bustnes, Christian Aune Falch, Ingrid Galadriel Aune Falch
Distribusjon:Storytelling Media
Aldersgrense:A – Tillatt for alle

Helene Aalborg

Film & feminisme siden 2010