TYSTNADEN I SÁPMI (2022) – Med forfilm & panelsamtale


Tystnaden i Sápmi er en dokumentar om opplevelser rundt seksuelt misbruk og psykisk uhelse blant unge samer. Filmen tar for seg tabuer som har hjemsøkt urfolkskvinner i mangfoldige generasjoner.

Seksuelt misbruk er på ingen måte kun et urfolksproblem, tvert imot har vi vel lært de siste årene at det er et universelt problem som er gjennomgripende i alle deler av samfunnet. Den store forskjellen er strukturene rundt ofrene. En rapport fra 2018 viser at det er flere samiske enn etnisk norske og svenske kvinner som blir utsatt for overgrep, i tillegg til at selvmordsstatistikken også er merkbart høyere i Sápmi enn andre steder i regionen. Noe er galt. Mange unge samer har det ikke bra.

For mange involverte har stillhet vært en overlevelsesstrategi. De to unge kvinnene Marion og Ida som i filmen står fram med sine personlige historier, har imidlertid erfart at stillhet ikke fører noe godt med seg. I denne sterke dokumentaren deler de av sine erfaringer om å stå fram med vitnesbyrd om misbruk i Sápmi og hvilke konsekvenser det har fått for dem selv og deres nære familie.

Forfilm

Som forfilm til dokumentaren viser vi kortfilmen Njuokčamat / Tungene (2019, 15 min) av Marja Bål Nango. Denne symboltunge filmen skildrer en ung samisk kvinnes opplevelse av å bli voldtatt på vidda mens hun ser til reinflokken sin, og følgene dette får for henne.

Panelsamtale

Etter filmprogrammet blir det panelsamtale om tematikken misbruk og fortielse i Sápmi. Paneldeltakere annonseres snart.

Originaltittel:Tystnaden i Sápmi
Produksjonsår:2022
Produksjonsland:Sverige, Norge
Språk:Norsk/svensk tale, engelske undertekster
Spilletid:1t 12 m + forfilm & panelsamtale
Regi:Liselotte Wajstedt
Manusforfatter:Liselotte Wajstedt
Medvirkende:Ida Labba Persson, Marion Anne Rimpi
Foto:Andreas Ausland, Andreas Daugstad Leonardsen, Harry Johansen, Liselotte Wajstedt
Produsent:Linn Henriksen, Liselotte Wajstedt
Distribusjon:Paranord Film
Aldersgrense:15 år

Helene Aalborg

Film & feminisme siden 2010