WOMEN ON BOTH SIDES OF THE CAMERA (2019)


Den islamske revolusjonen i Iran i 1978 forandret hele den politiske strukturen i landet. Én følge av dette var innføringen av nye sensurregler som i hovedsak fokuserte på å få kvinner ut av offentligheten. Imidlertid stoppet ikke dette iranske kvinner fra å lage film.

Mahshad Afshar er en iransk filmskaper i eksil i Storbritannia, og i dette personlige film-essayet tar hun oss med inn i arbeidsrommet sitt i hagen og guider oss gjennom et århundre med aktiv motstand fra iranske kvinnelige filmskapere.

Afshar ser nærmere på den iranske filmindustriens fundament og dens forhold til sosiopolitiske hendelser i landet, og illustrerer hvilke utfordringer kvinnene som valgte seg en profesjon innen filmfeltet har stått overfor. Gjennom å fordype seg i sjeldent arkivmateriale understreker denne dokumentaren hvilken essensiell rolle kvinnelige filmskapere har hatt i utviklingen av Irans filmhistorie, og hvordan de har brukt filmkunsten til å fortelle kvinners historier, utfordre tradisjoner og sharialover, og for å bekjempe kvinneundertrykkelse i samfunnet så vel som på lerretet.

Originaltittel:Women on Both Sides of the Camera
Produksjonsår:2019
Produksjonsland:UK, Iran
Språk:Engelsk tale, ingen undertekster
Spilletid:1t 35m
Regi:Mahshad Afshar
Manusforfatter:Mahshad Afshar
Foto:Mahshad Afshar
Produsent:Mahshad Afshar
Distribusjon:Uavhengig/egenimport
Aldersgrense:A – Tillatt for alle

Helene Aalborg

Film & feminisme siden 2010