WRITING WITH FIRE (2021)

I Writing With Fire følger vi en gruppe dalitkvinner (tidl. kasteløse) i den indiske delstaten Uttar Pradesh. Til tross for deres allerede utsatte posisjon i samfunnet har disse kvinnene gått sammen for å lage en avis som får stadig flere lesere. Ikke bare er journalistyrket i høyeste grad dominert av menn i India, det er også et av verdens farligste land for journalister. Avisa Khabar Lahariya blir dalitkvinnenes talerstol ut til det samfunnet de ønsker å endre. Ildsjelene i redaksjonen anser det som sitt samfunnsoppdrag å kunne utfordre de store systemiske og sosiale holdningene rundt kaste og kjønn i India. Arbeidshverdagen er en kamp for å bli tatt på alvor, stå imot hets, og samtidig rapportere hendelser hvor kvinner hele tiden trekker det korteste strået.

Den Oscar-nominerte dokumentaren viser hvordan kvinnene ved hjelp av en smarttelefon, en publiseringsplattform og sine meningers mot klarer å nå langt utover grensene til sitt lokalsamfunn. Dette er er nydelig portrett av dalitkvinnene, som på tross av sitt utgangspunkt og sine omgivelser, benytter pennens makt i håp om en tryggere verden for sine medsøstre. Writing With Fire er en utrolig historie som vil treffe flere steder i følelsesregisteret, men som vil mest av alt inspirere.

Writing With Fire vant prisen for beste dokumentar under Film Fra Sør, og har ellers sanket priser på filmfestivaler verden over.

Emma Tornes

Originaltittel:Writing With Fire
Produksjonsår:2021
Produksjonsland:India
Språk:Hindi tale, engelske undertekster
Spilletid:1t 32m
Regi:Sushmit Ghosh, Rintu Thomas
Medvirkende:Meera Devi, Shyamkali Devi, Suneeta Prajapati
Foto:Sushmit Ghosh, Rintu Thomas
Produsent:Hallee Adelman, Sushmit Ghosh, Tone Grøttjord-Glenne m.fl.
Distribusjon:Sant & Usant
Aldersgrense:A – Tillatt for alle

Helene Aalborg

Film & feminisme siden 2010